Luc Charlier, izvršni direktor: Razmišljamo o proširenju tima u Srbiji

27/02/2018 /

Obeležavanje dve godine rada „Jiway“ kompanije na srpskom tržištu, iskoristili smo kao povod za razgovor sa jednim od osnivača i izvršnim direktorom, Lucom Charlierom. Ovo je bila prilika da porazgovaramo o najznačajnijem i najpoznatijem softverskom rešenju „MozaIK“-u, koji primenjuju kompanije u preko 20 zemalja sveta. Iskustvo koje je stekao u poslednjih 15 godina baveći se softverskim inženjeringom, pomoglo je Lucu Charlieru da stvori jedinstven stav o važnosti timskog rada i brzom donošenju odluka. Mladim ljudima savetuje da uvek moraju da stanu iza svojih odluka pa čak i kada se desi da su one pogrešne. „U takvim situacijama je najvažnije da se momentalno vratimo na pravi put, donošenjem ispravnih odluka“, kaže Charlier.

Punih 15 godina imate kompaniju za izradu sotvera. Reklo bi se da ste počeli u pravo vreme – onda kada se dešavao zamajac softverskog inženjeringa. Kako danas vidite taj početak, da li je bilo lakše u tom periodu pokrenuti softversku kompaniju ili je danas situacija jednostavnija?

Luc Charlier: Odlučili smo da pokrenemo jednu veliku priču u najpovoljnijem trenutku, onda kada su akteri privatnog bankarstva osetili potrebu da se izdvoje na tržištu. Želeli su jasno i grafički bogata rešenja za svoje klijente, i mi smo to pametno iskoristili. Suština je da svaki kupac treba da razume i da zna da upotrebi finansijske izveštaje, bez obzira na nivo finansijskog znanja koji poseduje. Uticali smo na tržište momentalno i brzo ispunili očekivanja naših klijenata. Potom smo 2003. osnovali „Jiway“ kompaniju koju vodim sa direktnim učešćem i velikom strašću. S obzirom na ekplozivan rast novih tehnologija u poslednjih 20 godina, konkurencija je žešća nego ikad. Očigledno je da je ekonomski i tehnološki kontekst danas bitno drugačiji. Preduzimači se suočavaju sa novim problemima na koje moraju da odgovore. Mi smo takođe zabrinuti uprkos dvadesetpetogodišnjem iskustvu. Očekivanja tržišta se menjaju veoma brzo! Želimo da zadovoljimo naše klijente na najbolji mogući način i da istovremeno redukujemo period potreban za razvoj naših rešenja do njihove pojave na tržištu.

Kada biste mogli da se vratite unazad, da li biste promenili neke odluke ili smatrate da se sve odvijalo po nekom logičnom redosledu?

Luc Charlier: Ne bih menjao ništa, možda samo boje naše platforme. (smeh) Uzgred, trenutno radimo na novoj verziji MozaIK-a, našeg paketa web rešenja. U drugom kvartalu 2018. godine predstavićemo tržištuu novu platformu koja je ergonomičnija, jednostavnija i dinamičnija. Preći ćemo na jedan otvoren sistem. Korisnici će biti u mogućnosti da platformu prilagode sebi. Svaki korisnik će moći da konfiguriše svoje rešenje sa lakoćom. Kao što sam napomenuo, kreirali smo naše rešenje kada je za njim postojala potreba na tržištu. Pre nekoliko godina, u internacionalnim finansijskim centrima kao što su Luksemburg ili Švajcarska gde je privatno bankarstvo bila primarna aktivnost, maksimalno smo iskoristili tu tržišnu nišu. Budući da im je trebalo jasno i razumljivo izveštavanje za njihove kupce, proširili smo naše polje delovanja i predložili im specifične module za njihovu aktivnost. Razvoj “Jiway”-a i paketa MozaIK se stoga odvijao logičnom evolucijom.

Šta je po Vašem mišljenju najviše doprinelo razvoju uspeha kompanije “Jiway”?

Luc Charlier: To su pre svega naša prilagodljivost i jednostavnost koju pružamo kupcima, puno zadovoljstvo usluge. Slušamo ih i nudimo kompletna i modularna rešenja zasnovana na uočenim potrebama. U isto vreme, ostajemo konzistentni po pitanju razvoja tržišta. Oslanjamo se isključivo na zdrav razum i životnu logiku.

Na koje rešenje – softver ste najponosniji?

Luc Charlier: Ne bih mogao da se fokusiram samo na jedan modul. MozaIK je kompletno integrisano rešenje, kolaborativna platforma između poslovnih odnosa i upravljanja dokumentima gde su moduli komplementarni.

Uvek imamo primere uspešnih ljudi, rođenih lidera sa vrlo jasnom poslovnom vizijom. Međutim, uprkos volji i trudu, jednom procentu takvih ne uspeva za rukom da oforme jak, stabilan tim zaposlenih koji će jednako verovati u razvoj kompanije koliki i Vi kao osnivač. Da li ste se susretali sa tim problemom i ukoliko jeste – kako ste ga rešavali? 

Luc Charlier: Budući da sam osnivač “Jiway”-a, ponekad je teško zamisliti me kao saradnika, ali ja to želim da budem za moje timove svakog dana. Mi smo kao jedna velika porodica i veoma mi je važno da integrišem sve svoje zaposlene u sve projekte kompanije. Svi radimo na svom nivou na razvoju “Jiway”-a.

Kada biste trebali da motivišete mlade ljude da pokrenu svoj biznis, šta biste im poručili, šta je ono što nikad ne smeju da zaborave?

Luc Charlier: U početku, trebaju da poseduju preduzetnički duh. Svako u karijeri razmišlja o tome da stvori svoju kompaniju. Samo deo njih želi da započne ovu avanturu i svega nekolicina njih na kraju i uspe da osnuje stabilan biznis. Ako mene pitate, tajna je pre svega da se bude veoma motivisan i da se koristi zdrav razum. Moramo ponekad i da prihvatimo da grešimo. Samo je bitno da znamo kako da se momentalno vratimo, donošenjem ispravnih odluka. Svaka odluka je i jednostavna i kompleksna u isto vreme, ali važno je da stojite iza nje. Sigurno je da preduzetnik mora da poseduje samopouzdanje.

Šta biste im savetovali po pitanju važnosti investiranja, kako u razvoj biznisa, tako i u zaposlene?

Luc Charlier: Očigledno je da ne postoji razvoj bez investiranja. Kako se kaže, “bez muke, nema nauke”! Mladim ljudima bih savetovao da iskoriste svoj uspeh i da ne oklevaju kad je u pitanju dalje investiranje. Ovoga meseca, regrutovali smo 17 developera za naš tim u Srbiji. Trenutno su na obuci i uskoro će formirati različite centre osposobljenosti u cilju efikasnijeg razvoja nove verzije MozaIK-a.

Zbog čega ste se odlučili na dalji razvoj kompanije otvaranjem kancelarije u Srbiji?

Luc Charlier: Igor Jurić i ja smo se upoznali i sprijateljili u Belgiji. Godine 2015. odlučio sam da otvorim razvojni centar (jedinicu za istraživanje i razvoj) u inostranstvu i Srbija mi se nametnula kao logičan izbor. Mnoge kompanije izmeštaju svoju proizvodnju u Aziju ili Indiju, ali mi smo želeli da ostanemo u granicama Evrope. Beograd je svega dva sata leta udaljen od Brisela i Luksemburga, a Novi Sad svega 45 minuta od aerodroma. Čak 85% ljudi govori engleski, a Srbija ima bazu IT talenata. Sa Igorom u našem timu, bilo nam je prirodno da otvorimo svoj razvojni centar tamo. Dve godine nakon otvaranja centra za razvoj i istraživanje u Srbiji, ne kajem se nimalo zbog te odluke.

Da li ste bili iznenađeni činjenicom koliko inostranih IT kompanija ovde već radi?

Luc Charlier: Tako je, sve više i više inostranih kompanija je otvorilo ogranke u Srbiji i savršeno razumem zašto. Ovo je dobra prilika za “Jiway”. Nadamo se i tome da ćemo sarađivati sa njima.

Danas, posle dve godine poslovanja, kakav je Vaš realan utisak o srpskoj IT sceni? Po Vama, da li se naši inženjeri razlikuju od njihovih kolega u Luksemburgu?

Luc Charlier: Postoji mnogo škola u Srbiji koje stvaraju vrlo kvalifikovane IT/softverske inženjere. Mi im predlažemo integraciju u međunarodnu kompaniju sa planom razvoja karijere koji je definisan za svakog pojedinačno. Želimo da im pomognemo da izgrade svoju budućnost i prošire svoje vidike. Naš cilj je da im pružimo nove perspektive. Srpski inženjeri vole da rade na razvoju naše platforme i značajno doprinose tome da se naše aktivnosti odvijaju glatko. Srećni smo što radimo sa njima i saradnja između timova u Srbiji i Luksemburgu je takođe veoma korisna za razmenu iskustava. Ovakva razmena nam i omogućava da težimo još više ka međunarodnom razvoju “Jiway”-a.

Koje su Vaše ciljne grupe na srpskom tržištu? Koja vrsta kompanija je potencijalni korisnik “Jiway” softvera?

Luc Charlier: Bilo koja organizacija koja ima poslovne potrebe mora dobro da poznaje svoje poslovne odnose, organizuje tok informacija i dokumentaciju. Stoga, svaka kompanija može da bude korisnik MozaIK paketa. Naši klijenti širom sveta dolaze iz raznih poslovnih sektora: telekomunikacije, energetike, finansija, sporstkih federacija, advokatskih kancelarija, agencija za nekretnine…

Kakvi su planovi za budućnost kad je u pitanju “Jiway” ogranak u Srbiji?

Luc Charlier: Pre svega, želimo da stabilizujemo i uvećamo našu razvojnu silu. Zatim, želimo da razvijemo bazu potencijalnih klijenata u Srbiji ili čak na širem prostoru Balkana. Nakon evolucije poslovnih odnosa, razmotrićemo i proširenje tima sa novim, funkcionalnim i tehničkim konsultantima. Oni će biti nadležni za implementaciju naših sistema i upravljanje lokalnim projektima.

Na sastanku održanom početkom godine u Srbiji

Da li Novi Sad danas smatrate i svojim gradom?

Luc Charlier: U Srbiju volim da dolazim često. Novi Sad je sjajan grad i pruža sve prednosti prestonice, iako to nije. Lepo je mesto za život. Postoji i mnogo škola i kvalifikovanog kadra. Na kraju, ali ne i najmanje bitno, Novi Sad je blizu Beograda koji je najvažniji ekonomski centar Srbije.